Als interieurspecialist houd ik mij bezig met de aankleding van het interieur in een huis. Echter word het exterieur vaak vergeten en ik neem dat vaak mee in mijn dienstverlening. Een belangrijk detail waar veel mensen niet aan denken zit hem in de naamborden die zij voor hun huis, of juist eigenlijk niet voor hun huis, uitkiezen. Veel mensen in oudere woningen maken nog gebruik van enkel een huisnummer of een heel klein naamplaatje dat knullig boven de gleuf van de brievenbus is geplakt. Tegenwoordig, of eigenlijk al sinds geruime tijd, is er zoveel mogelijk op het gebied van naamborden, dat ik heb besloten om in dit artikel hier meer aandacht aan te geven.

Naamborden zeggen veel over u en uw stijl

Naamborden zijn heel persoonlijk. Ze moeten bij de uitstraling van een huis passen, maar ook bij uw persoonlijkheid of misschien wel dat van uw gezin. Veelal worden naamborden gecombineerd met het huisnummer en daarmee zijn naamborden een in het oog springend detail op een huis. Hierin is immers zichtbaar, vaak zelfs al vanaf een afstand, welk adres dit is en wie hier woont. Zorg er dan ook voor dat u op uw huis een naambord heeft dat aan deze eisen voldoet. Tegenwoordig is er zoveel keus in naamborden en zijn ze zeer betaalbaar en op maat te bestellen, waarbij u kunt kiezen uit een zeer grote lijst van materialen. Ik noem er een aantal op:

 • RVS
 • Plexiglas
 • Aluminium
 • Emaille
 • Natuursteen
 • Leisteen
 • Glas
 • Beton
 • Hout
 • Messing
 • Acrylaat

Ik kan nog wel even doorgaan, maar u moet het zelf maar eens ontdekken. Aan het einde van dit artikel vertel ik u waar en hoe u heel eenvoudig een naambord in uw stijl kunt laten maken en bestellen. Het materiaal waarvan de naamborden zijn gemaakt bepalen natuurlijk voor een groot deel de look & feel van een naambord aan het huis. Maar daar houdt het niet bij op. Denkt u ook eens na over het lettertype, de tekst die u erop wilt hebben en de bevestigingsmethode. Ook deze keuze is heel persoonlijk te maken. Zo kunt u ervoor kiezen om, naast natuurlijk het huisnummer, enkel uw voornamen op het naambord te plaatsen. Enerzijds maakt dit de borden heel persoonlijk, want u geeft direct aan iedereen uw voornamen weg. Anderzijds is het toch weer afstandelijk, omdat er geen achternaam bij vermeld staat. Wanneer u enkel de achternaam gebruikt, wellicht voorzien van het woord ‘familie’ of ‘fam.’ neemt u direct iedereen in het hele gezin mee, maar toch ook eigenlijk weer niet. Maar wanneer alle voornamen van vader, moeder, de kinderen, zelfs de hond of de poes, samen met de achternaam onder het huisnummer vermeld staan is het naambord gelijk heel vol. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot het gezin is dat in een huis woont. Als alleenstaande bewoner kan een voor en achternaam, of achternaam met voorletters, of wellicht alleen een voornaam volstaan. Dit geldt ook wel voor een huishouden met twee personen. Het lettertype is hierin vaak allesbepalend. Groot, klein, sierlijk of statig, dit geeft de namen al op een andere manier weer. Er is in dit geval geen goed of fout en mooi of lelijk te benoemen. Het is puur een kwestie van smaak en gevoel dat het voor uzelf creëert.

Een kwalitatief en passend naambord bestellen

De naamborden zijn eenvoudig te bestellen via naambordencentrale.nl. Op de website van NaambordenCentrale kunt u zelf bepalen welk materiaal, welke tekst en welk lettertype voor uw het meest toepasselijk is. Zolang u er maar voor zorgt dat het een stijlvol naambord wordt, dat past bij uw huis en bij de inwoners.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn