Wat voor voertuig jij ook rijdt, je kunt altijd last krijgen van rijangst. Dit kan al op jonge leeftijd ontstaan, bijvoorbeeld omdat je eens als bijrijder een ongeluk hebt meegemaakt. Maar ook als je ouder bent en zelf gaat rijden, kun je hier last van krijgen. Voor sommigen begint het vanaf het moment dat zij zelf achter het stuur mogen, dan bekruipen hen opeens angstgevoelens, ook al zagen ze het van tevoren nog zo erg zitten. Bij anderen ontwikkelt de rijangst zich pas later. Dit kan komen doordat ze zelf bij een ongeluk betrokken zijn geweest of één hebben zien gebeuren. Ook een bijna-ongeval kan deze angstgevoelens aanwakkeren. Denk dan bijvoorbeeld aan een slippartij, ook als het geen schade oplevert, zorgt het er toch voor dat je de volgende keer bij gladheid anders de weg opgaat dan eerst. Rijd jij motor, dan kan het zijn dat je een keer een schuiver gemaakt hebt, bijvoorbeeld door een plotselinge rukwind of door hevige regenval. Ook een dergelijke valpartij, ook al komen jij en je motor er goed vanaf, kunnen later zorgen voor angstgevoelens, vooral als de weersomstandigheden weer hetzelfde zijn. Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom iemand last van rijangst kan hebben.

Rijangst verhelpen

Als jij last hebt van rijangst, dan kun je twee dingen doen: je kunt nooit meer zelf de weg op gaan of je kunt proberen van je angsten af te komen door hieraan te werken. Nu is het eerste voor de meeste mensen niet echt een optie, zij moeten nu eenmaal vaak zelf rijden naar bijvoorbeeld het werk of naar andere afspraken. Je kunt gaan proberen om alles met het openbaar vervoer te doen of te carpoolen, maar dit zal je natuurlijk lang niet altijd redden. Daarom is het maar het beste om aan de slag te gaan met je rijangst, hoe lastig dit misschien ook is. Gelukkig is het zo dat eigenlijk alle angsten te overwinnen zo, als je ze maar op de juiste manier aanpakt. Goede begeleiding is dan ook van belang, zodat jij je weer op je gemak gaat voelen met het stuur in handen. Hierbij is het belangrijk dat er altijd op jouw eigen tempo gewerkt wordt, dat er niets overhaast wordt. Want juist dat kan de rijangst uiteindelijk alleen maar erger maken. Maar met de juiste aanpak zul jij zeker weer zonder angstgevoelens op je motor of in de auto klimmen!

Verkeerstraining Nederland

Rijd jij motor en heb jij last van rijangst? Dan kun je bij Verkeerstraining.nl terecht om hier weer vanaf te komen! Zij zijn om verschillende redenen een goede keus:

  • zij bieden trainingen aan op hun eigen locatie in Almere, maar zij willen ook naar een voor jou vertrouwde omgeving komen
  • zij stellen samen met jou heldere doelen vast
  • er wordt altijd in jouw eigen tempo gewerkt

Wil jij bij hen aan de slag gaan met het overwinnen van jouw rijangst, dan vindt er altijd eerst een intakegesprek plaats. Hoe zien jouw angsten er precies uit? Wat ligt er aan ten grondslag? Wat is het doel dat jij wilt bereiken? Op basis van dit gesprek, kan er een plan van aanpak vastgesteld worden. Ook kan er dan een inschatting gemaakt worden van hoeveel begeleiding jij nodig hebt en hoe lang dit zal duren. Maar echt zeker weten kun je dit van tevoren natuurlijk nooit, het kan in de praktijk sneller of juist langzamer blijken te gaan. Hoe dan ook zullen zij jou altijd een persoonlijke begeleiding geven en stap voor stap met jou aan de slag gaan, net zolang tot jij je rijangst overwonnen hebt en weer vol vertrouwen op je motor stapt!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn